Ajankohtaista

Nordi suunnittelee teollisen kokoluokan aurinkovoimalaa Kokemäelle

Julkaistu

5.3.2024

- Voimalan yhteyteen myös akkuvarasto

Uusiutuvan energian hankkeita kehittävä Nordi Oy suunnittelee aurinkovoimalaa sekä akkuvarastoa Kokemäen Ronkankankaan alueelle. Hankkeen mahdollistava vuokrasopimus on solmittu alkuvuodesta, ja neuvottelut hankealueen laajentamisesta muutaman maanomistajan kanssa ovat käynnissä. Seuraavaksi hanke etenee suunnittelu- ja luvitusvaiheeseen. Rakennustöiden on määrä alkaa aikaisintaan vuoden 2025 aikana, jolloin aurinkovoimala voisi alkaa tuottamaan uusiutuvaa sähköä verkkoon mahdollisesti jo vuoden 2026 aikana arviolta 40–50 GWh vuodessa. Akkuvaraston koko tarkentuu aurinkovoimalan koon tarkentuessa. Investoinnin arvo on yli 30 miljoonaa euroa.

”Nordin tavoitteena on kasvattaa kotimaista energiantuotantoa vastatakseen teollisuuden uusiutuvan sähkön kasvavaan tarpeeseen tulevaisuudessa. Olen tyytyväinen, että suunnittelemme aurinkovoimahankkeidemme yhteyteen myös akkuvarastoja, sillä ne mahdollistavat uusiutuvan energian osuuden kasvua sähköjärjestelmässä”, kertoo Nordin toimitusjohtaja Piia Heikkinen.

”Meillä Kokemäen kaupungin yksi strateginen painopistealue on vihreä siirtymä, jonka myötä tavoitteemme on edesauttaa esimerkiksi vihreiden energiamuotojen tuottamista Kokemäen alueella. Aurinkovoimala on näin ollen oikein tervetullut Kokemäelle, joka pitkällä tähtäimellä myös palvelee muun energiatuotannon ohella suunnitteilla olevia teollisia hankkeita”, iloitsee Kokemäen kaupunginjohtaja Teemu Nieminen.

Hankealueen sijainti on aurinkosäteilyn kannalta suotuisa, joten sillä on hyvä tuotantopotentiaali. Nordin suunnittelema aurinkovoimapuisto on kooltaan 40–50 megawattia. Sen pinta-ala on noin 40–50 hehtaaria. Ronkankankaalle suunnitteilla oleva aurinkovoimala sijoittuu entiselle maa-ainestenottoalueelle, jolle on rajallisesti löydettävissä muita uusia käyttötarkoituksia. Nordi voi siten minimoida esimerkiksi luonnontilaisen metsän kaatamisen. Ronkankangas on pohjavesialuetta, joka otetaan huomioon hankkeen suunnittelun alkuvaiheista lähtien. Nordi on saanut jo lainvoimaisen luvan ensimmäiselle teollisen kokoluokan aurinkovoimalahankkeelleen Kristiinankaupungissa sijaitsevassa Lålbyssä, jonka investointipäätös on määrä tehdä tämän vuoden aikana.

Lisätietoja:

         Piia Heikkinen, toimitusjohtaja, Nordi Oy

         +358 50 505 3860, piia.heikkinen@nordi.fi

 

Nordi Oy

Nordi on suomalainen uusiutuvan energian yhtiö. Sen omistaa norjalainen hankekehitysyhtiö Njordr, joka kehittää tuuli-ja aurinkoenergiahankkeita sujuvasti ja ketterästi, ja jonka tavoitteena on tulla merkittäväksi tekijäksi pohjoismaisessa energiamurroksessa. Luomme pitkäaikaista arvoa kehittämällä uusiutuvaa energiaa vihreän teollisuuden ja työpaikkojen mahdollistamiseksi. Meillä on ihanteelliset edellytykset vauhdittaa alueellista energiamurrosta merkittävällä ja monipuolisella hankeportfoliollamme, jossa on suuren mittakaavan uusia hankkeita. Kokenut tiimimme tunnistaa, kehittää ja optimoi korkealuokkaisia tuuli-, aurinko- ja hybridihankkeita.

www.nordi.fi, www.njordr.no

Nordi kuuluu myös pohjoismaiseen Vanir Green Industries (VGI) -klusteriin, joka on keskittynyt rakentamaan ja skaalaamaan kestäviä ja kannattavia energiamurrosta nopeuttavia yrityksiä. VGI:n portfolioon kuuluvat Nordin sisaryritykset Ruotsissa ja Norjassa; Blastr Green Steel, joka keskittyy vähentämään hiilidioksidipäästöjä teräksen arvoketjusta kehittämällä paikallisia, kestäviä ja skaalautuvia terästuotannon arvoketjuja; hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiratkaisuja kehittävä Removr; sekä Freija, joka kehittää teknologiaa vihreän metanolin tuotantoa varten.

www.vaniras.no

Piia Heikkinen

piia.heikkinen@nordi.fi

050 505 3860

Nordi Oy
Valtakatu 49-51
53100 Lappeenranta