Ajankohtaista

Nordi suunnittelee teollisen kokoluokan aurinkovoimalaa Kristiinankaupunkiin

Julkaistu

7.6.2023

– Uusiutuvaa sähköä 45-55 GWh vuodessa

Uusiutuvan energian hankkeita kehittävä Nordi Oy suunnittelee aurinkovoimalaa Lålbyn alueelle Kristiinankaupunkiin. Tekninen lautakunta hyväksyi kokouksessaan 6.6.2023 hankkeen esisopimuksen. Sen myötä hanke etenee seuraavaksi suunnittelu- ja luvitusvaiheeseen. Suunnitelmien mukaan rakennustöiden on määrä alkaa vuoden 2024 aikana, jolloin aurinkovoimala voisi alkaa tuottamaan uusiutuvaa sähköä verkkoon mahdollisesti jo vuoden 2025 aikana 45-55 GWh vuodessa. Investoinnin arvo on yli 30 miljoonaa euroa.

”Nordin tavoitteena on lisätä kotimaista uusiutuvan energian tuotantoa, jota teollisuuden tulevat investoinnit tarvitsevat. Lålbyn alue on hankkeellemme ihanteellinen: Suunniteltu aurinkovoimala sijoittuu entiselle hiilivoimalan tuhkan läjitysalueelle, jolle on rajallisesti löydettävissä muita käyttötarkoituksia. Siten esimerkiksi luonnontilaisen metsän kaataminen voidaan minimoida. Myös alueen nykyinen infrastruktuuri palvelee aurinkovoimalan tarpeita hyvin, eikä uusia sähkölinjoja tarvitse rakentaa”, kertoo Nordin toimitusjohtaja Piia Heikkinen.

Kristiinankaupunki on tunnettu tuulivoimasta. Kaupungissa on useampia tuulivoimahankkeita, mutta saman kokoluokan aurinkovoimalaa tällä alueella ei vielä ole ja tarve uusiutuvalle energialle kasvaa koko ajan.

”On hienoa, että saamme tänne uuden aurinkovoimalan. Se voi palvella muun energiatuotannon ohella suunnitteilla olevia useita teollisia hankkeita, jotka tarvitsevat paljon uusiutuvaa energiaa”, toteaa Kristiinankaupungin kaupunginjohtaja Mila Segervall.

Hankealueella on hyvä tuotantopotentiaali, sillä sen sijainti on auringonsäteilyn kannalta ihanteellinen. Nordin suunnittelema aurinkovoimapuisto on kooltaan

40-50 megawattia ja sen pinta-ala on 59 hehtaaria.

Lisätietoja:

       Piia Heikkinen, toimitusjohtaja, Nordi Oy

       +358 50 505 3860, piia.heikkinen@nordi.fi

Nordi Oy

Nordi on suomalainen uusiutuvan energian yhtiö. Se kuuluu pohjoismaiseen Vanir Green Industries (VGI) -klusteriin, joka on keskittynyt rakentamaan ja skaalaamaan kestäviä ja kannattavia energiamurrosta nopeuttavia yrityksiä. VGI:n portfolioon kuuluvat Nordin sisaryritykset Ruotsissa ja Norjassa, joissa Njordr kehittää maa- ja merituulivoimahankkeita; Blastr Green Steel, joka keskittyy vähentämään hiilidioksidipäästöjä teräksen arvoketjusta kehittämällä paikallisia, kestäviä ja skaalautuvia terästuotannon arvoketjuja, hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiratkaisuja kehittävä Removr sekä Freija, joka kehittää teknologiaa vihreän metanolin tuotantoa varten. Nordin omistaa norjalainen tuulivoimayhtiö Njordr AS. www.nordi.fi

Piia Heikkinen

piia.heikkinen@nordi.fi

050 505 3860