Ajankohtaista

Njordr myy ruotsalaiset merituulivoimahankkeensa Statkraftille

Julkaistu

26.10.2023

Oslo, Norja 26.10.2023 - Uusiutuvan energian yhtiö Nordin emoyhtiö Njordr AS on yhdessä ruotsalaisen Vindkraft Värmlannin kanssa myynyt ruotsalaisen Njordr Offshore Wind (NOW) AB:n koko osakekannan Statkraftille, joka on Euroopan suurin uusiutuvan energian tuottaja. NOW:in portfolioon kuuluu yhdeksän Itämerellä sijaitsevaa ruotsalaista merituulivoimahanketta, joiden kokonaisteho on toteutuessaan jopa 21 GW.

Samassa yhteydessä NOW:in suomalainen tytäryhtiö Nordi Offshore Wind Oy on siirretty kokonaisuudessaan Njordr AS:n omistukseen. Kaupalla ei ole vaikutusta Suomen liiketoimintoihin.

Statkraft on kaupan myötä sitoutunut rahoittamaan hankkeiden kehittämisen seuraavan kahden vuoden aikana. Kauppasummaa ei julkaista, mutta se koostuu käteismaksusta sekä hankekehityksen saavutuksiin liittyvistä maksuista, jotka ovat sidoksissa luvitukseen, sähköliityntään ja investointipäätöksiin.

“NOW on ollut ruotsalaisen merituulivoiman edelläkävijä kehittämällä merkittävän hankeportfolion ja vahvan projektitiimin. Tämä kauppa vahvistaa Njordrin strategiaa sekä sitä, miten pystymme realisoimaan merkittävää arvoa ottamalla varhaisen roolin,” toteaa Njordrin hallituksen puheenjohtaja Anders Hærland.

”Hankeportfoliomme on kehitetty onnistuneesti alkuvaiheen projektikehityskokemukseemme perustuen. Statkraft antaa vahvan ja vakaan pohjan Njordr Offshore Windin portfolion toteuttamiselle,”sanoo Vindkraft Värmlannin hallituksen puheenjohtaja Niklas Sondell.

Njordr kehittää uusiutuvan energian hankkeita teollisessa mittakaavassa. Se tarjoaa puhdasta sähköä uudelle vihreälle teollisuudelle, joka mahdollistaa siirtymisen kestävään tulevaisuuteen. Njordr AS omisti ennen kauppaa noin 58 prosenttia Njordr Offshore Windistä ja Vindkraft Värmland AB 37 prosenttia. Loput osakkeet olivat Kovall AB:n ja Ribera AB:n hallussa. NOW:n henkilöstö sulautuu nyt Statkraftin henkilöstöön ja jatkaa työtään hankkeiden kehittämisen parissa.

“Pohjoismaat ovat pitkälti yhtenäinen energiamarkkina. Ruotsi on meille erityisen kiinnostava, sillä sähköntuotannon tarpeen arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2045 mennessä. Tämä sopii strategiseen tavoitteeseemme kasvaa merituulivoiman saralla. Päämääränämme on, että meillä on 10 GW merituulivoimaa tuotannossa vuonna 2040. Tässä kaupassa on kyse houkuttelevasta portfoliosta, joka antaa Statkraftille mahdollisuuden tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa yhdellä keskeisistä markkinoistamme, Ruotsissa,” kertoo Statkraftin merituulivoimaliiketoiminnan Senior Vice President David Flood.

Kaupan jälkeen Njordr keskittyy uusiutuvan energian hankeportfolionsa kehittämiseen Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Kaupallisena neuvonantajana neuvotteluissa toimi Arctic Securities ja juridisena neuvonantajana BAHR.

Lisätietoja:
Anders Hærland, Njordrin hallituksen puheenjohtaja, +47 95247677, ah@vaniras.no

Njordr

Njordr on Pohjoismaissa johtavaa asemaa tavoitteleva uusiutuvien tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden kehittäjä. Luomme pitkäaikaista arvoa kehittämällä uusiutuvaa sähköntuotantoa vihreälle teollisuudelle sekä työpaikkojen luomiseksi.  

Meillä on hyvät edellytykset nopeuttaa alueellista energiamurrosta, sillä meillä on merkittävä ja monipuolinen salkku laajamittaisia greenfield -hankkeita. Kokenut tiimimme tunnistaa, kehittää ja optimoi arvokkaita tuuli- ja aurinkovoimahankkeita. www.njordr.no

Vanir Green Industries (VGI)

VGI on pohjoismainen liiketoiminnan kehittämiseen ja sijoituksiin keskittynyt sijoitusyhtiö. Se rakentaa ja skaalaa uusia, kestäviä ja kannattavia yrityksiä, joita tarvitaan energiasiirtymän nopeuttamiseen. VGI:n on perustanut Tore Ivar Slettemoen, joka on perustanut myös NYSE-listatun Freyr Batteryn. Njordrin lisäksi VGI:n portfolioon kuuluvat Blastr Green Steel, (vähähiilinen vihreäteräs), Removr (hiilidioksidin talteenotto) sekä Freija (vihreät polttoaineet).Katso lisää: www.vaniras.no

Vindkraft Värmland

Vindkraft Värmland on ruotsalainen teknologiavetoinen tuulivoiman kehittäjä, joka on erikoistunut hankkeiden käynnistämiseen. Keskeinen vahvuutemme on yhdistää tekninen osaaminen, kuten kattavat omat tietokannat ja maailmanluokan mastoton tuulimallinnus, laajaan kokemukseen hankekehityksestä ja ketterästä päätöksenteosta.

Vindkraft Värmland toimii Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Puolassa. Liiketoimintamallimme perustuu yhteistoiminnalliseen lähestymistapaan, jossa asiantuntemuksemme yhdistyy paikalliseen läsnäoloon ja tietämykseen erimarkkinoilla.

Piia Heikkinen

piia.heikkinen@nordi.fi

050 505 3860